STAAL AANVRAGEN

Kunstgras zelf plaatsen

EEN STRAK KUNSTGRAS GAZON

kan je zelf plaatsen

Je houdt zelf je eigen tuin bij, dus waarom zou je niet zelf je kunstgras plaatsen? De handige tuinier/klusser willen we natuurlijk zoveel mogelijk bijstaan. Daarom bieden we hieronder uitgebreide leginstructies, compleet met stappenplan en checklist. We raden aan om eerst de checklist door te lopen voordat je zelf kunstgras in de tuin gaat aanleggen.

Checklist

10-STAPPEN PLAN

Het 10-stappen plan om zélf kunstgras te plaatsen

Stap 1: Ondergrond voorbereiden

Neem de schep en de kruiwagen en verwijder het oude gras en bladeren. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark.

Stap 3: Egaliseren

Gebruik een rijlat (strakke lat) en waterpas om de ondergrond te egaliseren. Gebruik nadien een trilstamper of wals om de ondergrond goed aan te drukken. Het strak trekken van de stabilisé of zandbed is héél belangrijk! Het gras volgt immers de glooiingen van de ondergrond.

Stap 5: Uitrollen

Rol het kunstgras uit en trek alle plooien recht. De kunstgrassprieten hebben een bepaalde richting. Dit noemt men de vleug. Alle graspanden moeten in dezelfde richting lopen en het kunstgras is het mooist als je in de vleug kijkt. Je kijkt dan als het ware in de vezelrichting. Door het op deze manier te plaatsen zie je de naden minder fel en lijkt jouw kunstgras net écht gras. Houd 5 à 10 cm over aan het eind en snij pas later af.

Eens de kunstgrasrollen uitgerold zijn, moet het kunstgras acclimatiseren of rusten gedurende een halve dag. Het kunstgras kan nog wat krimpen of uitzetten. Besproei het even en laat het gedurende minimum 5 uren liggen. Bij voorkeur snij je pas ’s anderendaags de randen af.

Stap 7: Lijmen

Klap het kunstgras ongeveer 30 cm terug. Indien je zelfklevende band gebruikt, plaats je de lijmkant naar boven en rol je de zelfklevende lijmband uit in het midden van de twee delen. Verwijder de laag van de tape en klap het kunstgras terug. Open nu voorzichtig, deel voor deel, het kunstgras en druk het stevig aan. Voorkom dat grassprietjes worden mee gelijmd.

Indien je voor gewone lijmband kiest en gewone lijm, heb je ook een lijmkam nodig.

Je plaatst eerst de lijmband, nadien breng je zigzag met een lijmpistool de lijm aan en strijk je de lijm uit met een lijmkam. Op die manier verdeel je gelijkmatig de lijm over de hele lijmband.

Stap 9: Opborstelen

Bij voorkeur zand je het kunstgras in met silicazand. (tussen de 5- 10 kg/m², afhankelijk van de hoogte van je gras). Dit heeft als voordeel dat in zomermaanden het gras voldoende afkoelt, het houdt het gras naar beneden, beschermd je gras extra tegen UV en het houdt je grassprieten mooi recht.

Je maakt hierbij best gebruik van een bezander/sandspreader.

Borstel nadien het kunstgras op met een harde borstel of bezem. Doe dit tegen de legrichting in.

Stap 2: Stabilisé

De ideale ondergrond is stabilisé (een mengeling van 120 – 150 kg cement per m³). Stabilisé zorgt voor een stabiele ondergrond, het weert onkruid en mollen. De juiste verhouding tussen zand en cement is belangrijk. De stabilisé moet immers waterdoorlatend zijn, zodat er bij/na regenbuien geen water blijft staan. Te weinig cement zorgt voor verpoedering en moet vermeden worden. Hou dus bovenvermelde mengverhouding ten allen tijde aan.

In Nederland verkiest men eerder een zandbed (straatmakerszand of bestratingszand) bovenop steenpuin, dat afgetrild wordt met een wals of trilstamper. Ook dat is een mogelijkheid.

Stap 4: AGG drukverdeeldoek

Controleer eerst of je ondergrond vlak en stabiel is, pas waar nodig je ondergrond eerst nog aan. Leg je AGG drukverdeeldoek of stabilisatiedoek op het zandbed en trek de AGG drukverdeeldoek gespannen aan. Zet deze op de hoeken vast met enkele schroeven zodat deze niet meer kan bewegen.

Leg de richting van de AGG drukverdeeldoek bij voorkeur ook dwars van de grasrollen en sproei de AGG drukverdeeldoek nat om verschuiving van de onderdoek te voorkomen. Overlap het doek 5 tot 10 cm als je meerdere stukken nodig hebt.

Indien je kunstgras plaatst op een balkon is de afwatering uiterst belangrijk! Je dient hierbij een AGG drukverdeeldoek te gebruiken met drainagenoppen, die fungeert als drainagemat maar ook als buffer om te hoge temperaturen van de zon te vermijden.

Stap 6: Snijden

Snij het kunstgras op maat met een scherp mes. Snij eerst de overtollige zwarte rand eraf.

Leg je 2 delen tegen mekaar? Leg dan het gras niet strak tegen elkaar aan. Snij het kunstgras zo dat de afstand tussen de stikbanen gelijk blijft.

Stap 8: Bevestigen

In geval van stabilisé: Zet het kunstgras om de 50 cm aan de randen vast met houtbouwschroeven (schroeven met flenskop).

In geval van een zandbed: Zet het kunstgras om de 50 cm aan de randen vast met bevestigingshaken.

Plaats de haak zonder dat je de grassprietjes verdrukt. Zo breng je de haken onzichtbaar aan.

Stap 10: Genieten

Maak een foto van je zelf geplaatst kunstgras, stuur ons een foto, neem lekker wat te drinken en geniet van je nieuwe, perfecte kunstgrasveld!

VRAGEN?

Veelgestelde vragen over kunstgras

Overweeg je om het kunstgras zelf te plaatsen? Op deze manier bespaar je veel geld. Laat je vooraf goed informeren over de aanleg hiervan.

Kunstgras is niet onderhoudsvrij te noemen, maar wel onderhoudsarm. Hoewel het onderhoud van kunstgras in vergelijking tot echt gras zeer beperkt is, moet om het kunstgras jaren lang mooi te houden, toch wat aandacht besteed worden aan je kunstgrasgazon.

Kunstgras is niet onderhoudsvrij te noemen, maar wel onderhoudsarm. Hoewel het onderhoud van kunstgras in vergelijking tot echt gras zeer beperkt is, moet om het kunstgras jaren lang mooi te houden, toch wat aandacht besteed worden aan je kunstgrasgazon.

Al onze kunstgrassen zijn vrij van schadelijke stoffen en zijn daarom absoluut veilig. Je kunt dus met een gerust hart je kinderen laten spelen op Always Green Grass. Ontlasting van dieren kan je eenvoudig met een schep verwijderen en kan je nadien met water naspoelen.

Al de grassen van Always Green Grass zijn 4 meter breed.

Het is niet noodzakelijk, maar het wordt wél geadviseerd. Inzanding heeft meerdere voordelen:

  • Er ontstaat extra gewicht waardoor het kunstgras stabieler ligt.
  • Het zand zal niet zichtbaar zijn, maar ondersteunt de grassprieten zodat deze ten alle tijden recht blijven staan.
  • Het gebruik van instrooizand verlengt de levensduur doordat het het kunstgras beschermt tegen UV stralen en ’s zomers beter afkoelt.

De vleug is de richting van de kunstgrasvezels. Indien er meerdere kunstgrasstukken tegen mekaar geplaatst dienen te worden, is het belangrijk dat de grassprieten allen in dezelfde richting wijzen. Je hebt het mooiste effect indien je vanop je terras of raam in de vezels kijkt.

U kan uw kunstgras vastzetten met kunstgrashaken of schroeven. De juiste haken / schroeven vind u bij onze accessoires.

U kan uw kunstgras uiteraard laten plaatsen door één van onze professionele plaatsers. Neem contact met ons op indien u uw kunstgras graag geplaatst wil zien door een professional. De professional het dichtst in jouw buurt zal je volledig ontzorgen.

 

Kunstgras is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. Het is belangrijk om af en toe met de bladblazer bladeren weg te blazen of op te zuigen. Zie je toch onkruid na verloop van tijd, trek het direct uit, zodat zaadjes zich niet kunnen verspreiden. Door af en toe het kunstgras op te borstelen (1x/jaar), blijft kunstgras langer mooi.

Best verwijder je de sneeuw laag per laag boven het kunstgras. Het blad van de schop mag het kunstgras slechts lichtjes raken. Plakkende sneeuw verwijder je best met een blazer.

 

Kunstgras is niet brandbaar maar brandvertragend. Zet nooit je hete bladblazer, BBQ of snoeimachine op kunstgras zolang het nog heet. Hierdoor kunnen er namelijk schroeiplekken ontstaan. Wees dus voorzichtig met open vuur en gloeiende materialen.

Mollen houden van wormen en ander voeding in de grond.. indien je stabilisé hebt geplaatst zal je geen last hebben van mollen.

 

Tuinen zijn prachtig, maar gazons zijn zwaar werk. Daarom is kunstgras de perfecte keuze als je de schoonheid van gras wilt zonder de nadelen.

Hamsesteenweg 135, 3971 Leopoldsburg
BE0753 720 286